Neoplaziile Pancreasului exocrin


Neoplaziile pancreasului exocrin sunt rare la animalele de companie, dintre acestea mai frecvent fiind menţionat adenocarcinomul.
Adenocarcinomul evoluează cel mai frecvent sublcinic până în momentul când apar metastazele. Nelson şi Couto, 2009 relatează faptul că adenocarcinomul pancreatic poate evolua de sine stătător sau în asociere cu unele sindroame paraneoplazice (ansamblu de manifestări clinice care evoluează simultan cu un cancer dar fără raport direct cu acesta sau cu metastazele sale – www.dictionar.romedic.ro)  cum ar fi: paniculita sterilă a câinelui, alopecia cu dermatita „lucioasă” a pisicii (shiny skin in cats) şi hipercalcemia (figura 67)(108).
Diagnosticul diferenţial trebuie să se realizeze faţă de hiperplazia nodulară a pancreasului exocrin (la animalele în vârstă) în care se observă densificări multiple de dimensiuni reduse în masa pancreatică dar care la examenul histologic se remarcă hiperplazie şi nu neoplazie.
Tot la pisici şi câini se pot observa focare masive intrapancreatice dar acestea reprezintă o necroză/fibroză  a grăsimii şi nu neoplazii. Şi în acest caz examenul histopatologic stabileşte diagnosticul de certitudine.
Spre deosebire de adenocarcinomul pancreasului exocrin, pancreasul endocrin poate prezenta mult mai frecvent tumori neuroendocrine ca insulinomul sau gastrinomul (sindromul Zollinger-Ellison)(365) (v. endocrinologia).
Prognosticul este grav deoarece adenocarcinomul evoluează asimptomatic, este extrem de agresiv, produce metastaze şi nu răspunde la chimioterapie sau radioterapie (297).


Figura 67.
Tumoare intrapancreatică la pisică (confirmare histopatologică)
- colecţie Dr. Cristian Brebu -


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu