Obstrucția - Parezia și Deplasarea foiosului



11. Obstrucţia – parezia foiosului

Sub denumirea de obstrucţie/parezie a foiosului se descrie o indigestie caracterizată prin uscarea şi împâstarea conţinutului acumulat în exces, alături de modificări de tonus şi motilitate a pereţilor foiosului. Afecţiunea se întâlneşte sporadic la bovine fiind rar citată la ovine (44).
Etiopatogenetic, obstrucţia foiosului  se produce prin greşeli de igienă alimentară, în urma administrării de furaje tăiate prea scurt, uscate, lignificate sau alterate,  îngheţate, a lipsei adăpării, în urma consumului de otavă, schimbarea bruscă a raţiilor, etc. Secundar, parezia foiosului apare în urma reticuloperitonitei traumatice, afecţiunilor hepatobiliare sau omazitei. Simptomatic apare în febra catarală, pesta bovină, hemosporidioze, intoxicaţii botulinice sau cu plumb (7).
Clinic, indigestia se manifestă prin două forme: uşoară şi gravă.
Forma uşoară evoluează cu abatere, constipaţie discretă, meteorism ruminal moderat, scăderea producţiei de lapte, gemete, eventual parezia prestomacelor, răspuns la probele pentru evidenţierea durerii în reticulită. La percuţia zonei foiosului apare son mat.
În forma gravă, starea generală este alterată, marile funcţii sunt modificate şi apar colicile. În plus se mai remarcă inapetenţă şi atonia prstomacelor.
Morfopatologic. Foiosul apare mult mărit, cu conţinut în cantitate crescută şi uscată. Mucoasa prezintă necroze şi ulcere, citându-se chiar perforaţii ale foiosului urmate de peritonite (7).
Diagnosticul este dificil de  stabilit pe baza semnelor  clinice, laparatomia exploratoare confirmând diagnosticul.
Diagnosticul diferenţial se face faţă de indigestiile ruminale biochimice, de metalopatii, hepatitele supurative, de enteropatiile topografice ca şi de dilataţia cheagului însoţită de deplasarea foiosului sub flancul   drept deasupra cheagului, acesta fiindde cele mai multe ori mărit în volum (44).
Tratamentul este conservativ sau chirurgical în funcţie de starea clinică. Conservativ se administrează cu sonda cantităţi mari de apă în care se includ laxative (ex. sulfat de sodiu 200-300 gr.) şi mucilag de in. Nutriţia va consta din nutreţuri moi: iarbă, siloz, sfeclă (în ultimele 2 cazuri există pericolul acidozei).
În caz de insucces se practică laparatomia, urmată de masarea foiosului, după înmuierea conţinutului (prin sondă) cu apă sau ulei de parafină (0,5 – 1 litru).

Ulterior se administrează soluţii rehidratante, săruri de calciu, vitaminoterpie şi reînsămânţarea rumenului (173).

12. Deplasarea  foiosului

Susan Fubini şi Th. J.  Divers, 2008 au diagnosticat câteva cazuri de deplasare a foiosului în partea superioară dreaptă a abdomenului, în dreptul ultimei coaste. Cazurile au fost diagnosticate prin ETR şi au fost confirmate  necropsic (156).
Clinic, animalele au prezentat anorexie şi scăderea producţiei de lapte. La percuţie s-a perceput  o zonă redusă de hipersonoritate (ping) în dreptul deplasării foiosului (coasta a XIII-a).
Autorii au descris doar afecţiunea neîncercând la acea dată să remedieze chirurgical afecţiunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu