8. Meteorismul ruminal recurent (cronic)



Meteorismul ruminal cronic (recurent) este un sindrom caracterizat prin distensia moderată şi recidivantă a rumenului prin conţinut de fermentaţie, întâlnindu-se sporadic şi mai ales în îngrăşătorii (44).
Etiopatogeneză. Meteorismul ruminal cronic depinde fie de o tulburare a tranzitului digestiv fie de o parezie a compartimentelor  prestomacale, fiind de cele mai multe ori o manifestare secundară.
Meteorismul recurent primar este diagnosticat rar la animale, apărând în urma consumului unor nutreţuri uşor fermentescibile: leguminoasele verzi, unele reziduuri industriale, înlocuitori de lapte (44). În fapt, în cele mai multe cazuri meteorizare nu este consecinţa fermentescibilităţii crescute a alimentelor, cât mai ales  pareziilor discrete ale prestomacelor.
Primar, meteorismul recurent  poate apărea la viţeii nou-născuţi drept consecinţă a fermentaţiei de tip alcalin cu germeni Gram negativi  a laptelui, care în loc să ajungă în cheag ajunge în rumen. Prezenţa laptelui în rumen se explică prin refluxul abomaso-ruminal care se produce atât în indigestiile „lăptoase” abomazice cât şi în abomazite. În alte situaţii, laptele se revarsă direct în rumen în momentul consumului datorită lipsei de închidere a jgheabului  esofagian: inhibarea reflexului respectiv se produce în urma unor stimuli emoţionali sau nereguli tehnologice (urmarea unor factori stresanţi).
Meteorismul recurent poate apărea şi la viţeii la înţărcare dacă  schimbarea  alimentaţiei se face brusc, fără perioada de acomodare (schimbarea bruscă a laptelui sau înlocuitorilor de lapte cu furaje greu digestibile).
În îngrăşătorii, meteorismul cronic este descris  în urma  alimentaţiei animalelor cu lapte sau cu înlocuitori de lapte (156).
Meteorismul cronic  este urmarea dismicrobismului ruminal, fapt susţinut se posibilitatea apariţiei acestuia la animalele tratate cu antimicrobiene pe cale bucală.
Meteorismul recurent secundar apare ca urmare a tulburărilor de tranzit digestiv, fie la nivelul esofagului fie la nivelul intestinului. La nivelul esofagului, existenţa unor cicatrici sau a persistenţei arcului aortic (poate persista  până la vârsta de  5 ani – Radostits O.M., 2007). Arcul aortic împreună cu aorta şi traheea realizează un inel în jurul esofagului, stenozarea parţială a acestuia determinând tulburări ale eructaţiei cu apariţia meteorismului cronic. Stenozarea parţială a esofagului poate fi produsă şi de către bronhopneumonii sau măriri ale limfonodulilor  mediastinali.
La nivelul intestinului pot apărea: stenoze cicatriciale sau funcţionale (tip  Hoflund), dilataţii, compresiuni de către limfonodulii măriţi,  peritonite cronice, neoplasme, granuloame actinobacilare etc.
La viţei, meteorismul recurent poate fi urmarea hipotoniei musculare generalizate urmare a  miodistrofiei generalizate (hiposelenoza – hipovitaminoza E).
Gradul de ruminotoxiemie corelată cu indigestia din perioadele de timpanism este redus, astfel că nici manifestările generale sau cele viscerale nu poartă amprenta stărilor de autointoxicaţie.  Manifestările cardiopulmonare sunt mult mai reduse decât în cazul meteorismului ruminal acut.
Animalele cu diaree şi tratate cu scobutil, dezvoltă un ileu paralitic şi un meteorism secundar care persistă timp de 24 până la 72 de ore (156). Tot secundar medicaţiei, am observat apariţia meteorismului ca urmare a  anestezie cu Xylazină.
Tabloul clinic este reprezentat de destinderea moderată şi recidivantă a abdomenului („deşertul” flancului stâng)  mai ales după consumul hranei (în special la animalele la care nu se administrează fibroase). La examinarea rumenului, contracţiile sunt mult mai rare iar manifestările de durere sau tulburări respiratorii sunt corelate cu gradul de distensie ruminală. Simptomele se prezintă în accese de câteva ore, acestea repetându-se mai multe zile cu ocazia intervenţiei unor factori ocazionali (schimbări de raţie, stresuri diverse etc.) (44).
În timp, animalul slăbeşte, scade producţia de lapte, în plus  apărând semnele clinice ale afecţiunii cauzale (în cazul formei secundare).
Morfopatologic apar leziunile bolii cauzale: aderenţe, abcese hepatice, peritonite localizate, limfadenite etc. În cazul meteorismului cronic primar, leziunile lipsesc.
Diagnosticul se bazează pe  anamneză şi pe diagnosticul afecţiunilor care determină fie un dismicrobism ruminal  (tipul  alimentelor, lipsa fibroaselor etc.) fie tulburări ale eructaţiei sau a tranzitului intestinal. Diagnosticul clinic nu întâmpină dificultăţi (deformări periodice ale abdomenului în flancul stâng), probleme apărând în momentul diagnosticului cauzelor primare. Pentru aceasta trebuie realizate alte examene de diagnostic: ETR, sondaj bucoesofagian, examene radiografice (toracice) etc.
Tratamentul  constă în tratarea  afecţiunilor primare. La cazurile cu timpanism cronic „idiopatic” Fubini Susan şi Divers Th.J., 2008  descriu fistula ruminală chirurgicală. În cazurile de meteorism ruminal secundar administrării unor medicamente (scobutil, atropină) se recomandă introducerea  temporală a sondei bucoesofagiană – ruminală.

Simptomatic se poate interveni cu cărbune medicina administrat oral, cu săruri de calciu i.v., reînsămânţarea rumenului etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu