1. Indigestia Ruminală Biochimică Simplă



Indigestia biochimică simplă se caracterizează prin reducerea digestiei şi a sintezei consecutivă dezechilibrului microsimbionţilor ruminali. Spre deosebire de celelalte indigestii biochimice ruminoreticulare nu se evidenţiază ruminotoxicoză (7).
Etiopatogeneza. Indigestia biochimică simplă poate fi indusă de următorii factori:
Ø   dezechilibrele raţiilor alimentare: carenţe minerale, proteice, glucidice;
Ø   solicitări deosebite privind reprofilarea microsimbionţilor dependente de:  schimbări bruşte şi repetate ale raţiei, nutreţuri tăiate scurt (mărunţite), flămânzirea, adăparea necorespunzătoare (cantitativă şi calitativă), dereglări de orar alimentar (în zilele de sărbătoare sau de „salariu”);
Ø   poluare chimică a ingestei sau administrarea de antimicrobiene oral;
Aceste cauze determină o schimbare a profilului microsimbionţilor, cu perturbarea consecutivă a digestiei de la nivel ruminal.
Clinic, indigestia debutează prin hipogalaxie şi scăderea grăsimii din lapte. Acest sindrom scăzut al grăsimii din lapte (engl. low fat milk syndrome) este o manifestare comună a indigestiilor biochimice ruminoreticulare (44).
Alte semne: apetit capricios, uşoară parezie a prestomacelor, zgomote de „gâlgâitură”, son amforizat la nivelul rumenului. Prelungirea indigestiei poate determina meteorism ruminal recidivant, slăbire, anemie, cetoză secundară, pică, hipoproteinemie şi insuficienţă hepatică.
Diagnosticul se bazează pe modificarea laptelui, pe semnele ruminale şi generale, coroborate cu datele privind deficienţele în furajarea animalelor.
Confirmarea şi diferenţierea faţă de alte indigestii ruminale se  face prin examinarea conţinutului ruminal: consistenţă scăzută, de culoare gri - cafenie, cu pH neutru sau deviat spre alcalinitate, cu scăderea puterii de fermentaţie, reducerea numerică a infuzorilor şi modificarea raportului dintre diferitele categorii (mici, mijlocii şi mari).
Evoluţia este obişnuit subacută sau cronică în funcţie de timpul deficienţelor alimentare.
Prognosticul vital este favorabil, fiind rezervat  prognosticul economic.

Tratamentul de bază este cel dietetic: respectarea necesarului  cantitativ şi calitativ al proteinelor, glucidelor şi mineralelor. Suplimentar se poate adăuga în raţie drojdie de bere şi ruminative (ex. Rumisan 20-40 ml în ½ - 1 litru de apă de 2 - 3 ori/zi – rumegătoarele mari – Licperta E., 1980). În formele grave se poate apela la reînsămânţarea rumenului de la animalele sănătoase sau de la animale sacrificate. Conţinutul se administrează la temperatura camerei, în apă uşor călduţă în decurs de 8-12 ore de la recoltare. Cantitatea este de 2 - 10 ml/kg în funcţie de talia animalelor sacrificate (45).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu