9. Sindromul hepato - renal




Sindromul hepato  - renal (SHR) este definit ca  o insuficienţă renală de etiologie neexplicată apărută la pacienţii cu boală hepatică în absenţa unor cauze cunoscute de insuficienţă renală evidente clinic, paraclinic sau histologic.

SHR trebuie diferenţiat de Insuficienţa Renală Acută, mai ales când insuficienţa renală apare concomitent cu insuficienţa hepatică acută. Aceste situaţii sunt: infecţii (ex. leptospiroza); intoxicaţii (tetraclorura de carbon, tetraciclina, fosforul), factori hemodinamici (şocul, insuficienţa cardiacă congestivă), neoplasme, boli chistice renale, amiloidoza. Aceste cauze determină atât o insuficienţă renală cât şi una hepatică. În acest caz nu se poate vorbi de o SHR ci de o IRA concomitentă cu Insuficienţa Hepatică.

Patogeneza SRH este necunoscută fapt ce face dificilă terapia. În declanşarea SHR sunt incriminaţi mai mulţi factori: scăderea fluxului renal, vasoconstricţia renală, prezenţa icterului, mecanisme hormonale (activarea sistemului renină-angiotensină, afectarea prostaglandinelor renale, afectarea sistemului chininelor, intervenţia peptidului natriuretic atrial,  endotoxinemia, deficitul de glomerulopresină), mecanisme nervoase şi hemodinamice (afectarea distribuţiei intrarenale a fluxului sanguin, creşterea  activităţii sistemului nervos simpatic).

În ceea ce priveşte complexitatea SHR menţionăm faptul că în cazul în care s-au transplantat rinichii de la un bolnav (om) cu SHR la un primitor, aceştia şi-au reluat funcţia. De asemenea transplantul  hepatic la pacienţii cu SHR a făcut ca funcţia renală să se normalizeze (425).

Diagnosticul diferenţial se face faţă de IRA. În SHR sodiul urinar este foarte scăzut (sub 10 mq/l, uneori  chiar sub 2,5mQ/l) faţă de IRA în care sodiul este de peste 30 mq/l. Se menţionează şi situaţia în care SHR  (sodiu urinar scăzut) a trecut în IRA (sodiul urinar a crescut). În cazul SHR, rinichiul are capacitatea de concentrare a urinei (raport osmolaritate urinară/osmolaritate plasmatică >  1 faţă de IRA în care urina este izoosmotică.

Tratamentul vizează mai mult prevenirea instalării SHR decât tratamentul acestuia, deoarece terapia este paleativă: restricţia de sodiu şi lichide, corecţia echilibrului acidobazic, corectarea anemiei, tratamentul encefalopatiei hepatice, administrarea vasodilatatoarelor (propranolol şi nadolol), dializă, transplant hepatic ş.a.



În ceea ce priveşte  Insuficienţa hepatică la animale, autorii studiaţi nu menţionează apariţia SHR la animale. DiBartola S. P., 2006 descrie SHR, dar face menţiunea expresă că la animale acest sindrom nu a fost descris. Apreciază faptul că în cazul  diagnosticului unui tablou clinic asemănător cu cel descris la om, medicii veterinari pot să aplice terapia descrisă în  SHR (113).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu