7. Decolorarea fecalelor




Pigmenţii biliari (bilirubina sau biliverdina la păsări) ajung prin căile biliare în intestin. La nivelul intestinului gros sub influenţa florei microbiene bilirubina se transformă în mezobilirubină, apoi în urobilinogen şi în final în stercobilinogen. În contact cu aerul stercobilinogenul se oxidează şi dă naştere stercobilinei de culoare brună ce pigmentează materiile fecale.

În condiţiile administrării de antibiotice cu spectru larg pe cale orală flora bacteriană nu mai oxidează bilirubina; în cazul eliminării prin fecale în contact cu aerul aceasta se oxidează în biliverdină imprimând fecalelor o culoare verde.

În concluzie, lipsa pigmenţilor biliari din intestin va bloca apariţia stercobilinei (ca produs final), fecalele apărând decolorate. Acest aspect poate apărea fie în cazul unei afectări masive a parenchimului hepatic fie în cazul stazei biliare (colangită cu colestază).

La animalele mari, decolorarea fecalelor apare extrem de greu datorită faptului că acestea, în locul stercobilinei vor fi colorate de pigmenţii rezultaţi în urma degradării clorofilei (52).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu