3.7. Afecţiuni hepatice diverse/Hepatopatia indusă de fier



Reprezintă ultima subgrupă a afecţiunilor parenchimale din clasificarea propusă de Grupul de Standardizare a Afecţiunilor hepatobiliare la câine şi pisică. Aceste afecţiuni se încadrează în domeniul morfopatologiei, fiind întâlnite în mai multe afecţiuni hepatobiliare. În  acest sens autorii le menţionează şi le descriu din punct de vedere morfopatologic fără a face şi o corelare clinică cu afecţiunilor hepatobiliare. De aceea doar le vom enumera conform standardizării propuse fără a le şi descrie din punct de vedere morfopatologic.
1.      Modificări  citoplasmatice
Picături proteice intracitoplasmatice
Corpi citoplasmatici eozinofili
Citoplasmă cu aspect mat („geam mat”): tumefacţie citoplasmatică cu granule hialine foarte fine. Apare ca urmare a creşterii reticulului endoplasmatic rugos în urma administrării de diverse substanţe sau medicamente (fenobarbital ş.a.).
Acumulări de cupru intracitoplasmatic: genetic sau secundar în colestază sau hepatitele cronice. Afecţiunea a fost descrisă în cadrul hepatitelor cronice.
Acumulările de fier intracitoplasmatic. Ettinger S.J. şi Feldman E.C., 2005 descriu o hepatopatie consecutivă acumulării de fier pe care o vom prezenta la sfârşitul acestei secţiuni.
Emperipolesis – este un fenomen rar care constă din invaginaţia membranei hepatocitare. Se observă în limfomul malign celular T epiteliotrop în care limfocitele neoplastice sunt „absorbite”(engulf – engl.) de către hepatocite.
2.  Modificări  nucleare
Incluzii intranuclare – incluzii rectangulare eozinofilice fără a li se cunoaşte semnificaţia.
Invaginaţii citoplasmatice – pătrunderea de citoplasmă în nucleu sub formă de incluzii ovale sau rotunde
Incluzii de glicogen intranuclear
Incluzii intranucleare virale
Incluzii acido-rezistente intranucleare

Celulele Stelate
Celulele stelate prezintă  intracitoplasmatic vacuole mari de lipide. Creşterea numărului de celule stelate apar la pisicile bătrâne şi mai puţin la câinii în vârstă. Aceste celulele solitare prezintă vacuole mari de lipide care deplasează nucleul la periferie. Nu se cunoasşte semnificaţia acestora, observându-se mai ales la pisicile cu intoxicaţie cronică cu vitamina A.
Celulele Kupfer
Necroza celulelor Kupfer: în sepsii şi toxiemii.
Eritrofagocitoza/hemosideroza
Pigmentarea biliară
Corpii eozinofili inracitoplasmatici
Încărcarea lipidică  ceroasă a celulelor Kupfer

Lipogranulomatoza (chiştii graşi) şi Granulomatoza pigmentară
Conglomerate de macrofage încărcate cu depozite ceroide sau pigmentare.

 Hematopoieza Extramedulară
La nou-născuţi hematopoieza extramedulară şi megacariocitară este un proces fiziologic – activitate eritropietică în: parenchim, stroma tisulară portală şi aria perivenulară. În septicemiile bacteriene activitatea hematopoietică extramedulară poate fi crescută.
La câinii bătrâni (mai puţin la pisici) activitate eritropoietică şi megacariocitară se observă ca zone focale mici în cazul hepatopatiilor induse steroidal sau în infecţiile purulente (piometru, pleurită, peritonită produse de nocardioză sau actinomicoză).



Hepatopatia indusă de fier


La cca. 80% din câinii cu hepatopatii cronice de tip necro-inflamator, concentraţia tisulară de fier este mult crescută faţă de normal stabilindu-se faptul că fierul este un factor profibrogenetic.  În plus,  la animalele cu concentraţie mare de fier (la om în hemocromatoză) s-a observat şi o reducere a concentraţiei de vitamina E; nivelul scăzut de vitamina E făcând să crească acţiunea oxidantă a fierului asupra hepatocitului. În cazurile de creştere a nivelului fierului intrahepatic, terapia cu vitamina E şi Silimarină este indicată pentru a proteja hepatocitul de acţiunea oxidantă a fierului.

Scherk M.A. şi Center S.A., 2005  menţionează faptul că la câine şi pisică  hepatopatiile asemănătoare hemocromatozei umane sunt rareori diagnosticate, în cazul apariţiei acestor afecţiuni recomandându-se pe lângă administrarea de vitamină E şi Silimarină şi a flebotomiilor (eliminarea de sânge a cel mult 15% din volumul sanguin de 2 ori/săptămână) (137).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu