3.11. Bolile gușii (păsări)

                                                           
Ingluvita catarală

Ingluvita catarală sau guşa moale, se întâlneşte destul de des la păsări (363) şi este urmarea ingestiei de alimente  fermentate, mucegăite, umede, intrate în putrefacţie sau a consumului de ape stătute. Toate aceste cauze determină fermentaţii anormale la nivelul guşii cu imposibilitatea evacuării acesteia.
Tabloul clinic: stare depresivă, încercări de deglutiţie, guşa apare dilatată cu consistenţa moale (plină cu gaze şi lichide cu miros dizgraţios – fermentat).
Boala poate evolua timp de 4 - 5 zile când pasărea fie se vindecă, fie procesul evoluează foarte mult cu asfixia şi moartea pacientului.
Tratament. Pasărea se plasează cu capul în jos, guşa masându-se uşor cranial cu scopul de a evacua conţinutul.   Ulterior pasărea bolnavă va fi lăsată 24 - 36 de ore fără mâncare dându-i-se numai lichide uşor acidulate (sol. 1% acid clorhidric, acid lactic 3 - 4 picături în 10 - 15 ml apă, lapte acru etc.). La nevoie se repetă masajul guşii. Dacă procesele fermentative încetează, se începe hrănirea treptată a păsării cu grăunţe sau pâine prăjită şi se va continua adăparea încă 1 - 2 zile cu apă acidulată. Trecerea la hrănirea normală se va face treptat. În continuare se va căuta cauzele indigestiei pentru a preveni reapariţia ingluvitei catarale.

 Indigestia ingluvială

Indigestia ingluvială sau guşa tare este urmarea ingerării de alimente uscate (grăunţe) în cantitate mare. Datorită faptului că alimentele nu se mai înmoaie pentru începerea digestiei, apare o fermentare anormală cu destinderea guşii, aceasta apărând mult mărită în volum şi de consistenţă dură.
Tabloul clinic: stare depresivă, inapetenţă, slăbire. Guşa apare de consistenţă dură şi mult mărită, de multe ori atârnând ca un diverticul  - guşa pendulantă; la masajul acesteia, pe cioc se scurge un lichid urât mirositor amestecat cu boabe. Fără tratament moartea survine în 3-5 zile (44)
Tratamentul. Iniţial se încearcă masajul guşii cu administrarea pe cioc a câteva picături de sol. de acid clorhidric 1% sau sol. 0,2% acid salicilic.
Dacă acest tratament nu dă rezultate se intervine chirurgical prin deschiderea guşii, golirea acesteia, spălarea mucoasei cu sol. 2% acid boric şi sutura guşii şi a pielii (cu mătase în puncte separate). După intervenţie, se administrează doar lichide acidulate (v. guşa moale) timp de câteva zile (363).

  Bolile  esofagului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu