3.10. Hernia hiatală

Este o afecţiune descrisă la animalele de companie, în special la câine (rasa Shar Pei – masculi). Poate fi congenitală sau dobândită. Hernia hiatală presupune  alunecarea stomacului sau a stomacului şi a porţiunii distale a esofagului în medistin prin hiatusul esofagian.
Hernia dobândită apare în urma traumatismelor
Forma congenitală se manifestă imediat după înţărcare prin episoade intermitente de esofagite: vomă persistentă, ocazional hematemeză şi hipersalivaţie. În timp, animalele slăbesc. Dispneea presupune fie o bronhopneumonie „ab ingestis”, fie o compresiune masivă a lobilor difragmatici pulmonari.
Diagnosticul se stabileşte pe baza examenului  radiografic: prezenţa unor zone cu conţinut gazos în mediastinul postcardiac. Confirmarea se face prin administrarea substanţelor de contrast (sulfat de bariu).

Tratamentul herniei hiatale masive se realizează numai pe cale chirurgicală. Medicamentos se administrează antiacide  de tip antihistaminic H2 (Ranitidină, Cimetidină, Famotidină),  pansamente gastrice pe bază de hidroxid de aluminiu (Sucralfat: 0,5 – 1 gr. p.o. la 8 ore) şi metoclopramid.


Bolile  esofagului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu