3.1. Afecţiuni hepatocelulare reversibile

Afecţiunile parenchimului hepatic

Acest grup cuprinde afecţiuni caracterizate prin tumefacţii locale. În general leziunile sunt fie focale fie difuze, zonele având o culoare galben – galben cafeniu şi prezentând o scădere a consistenţei cu creşterea fragilităţii (342).

Afecţiunile încadrate în acest grup sunt:

Tumefacţia hepatocelulară
Hepatopatia indusă de steroizi
Steatoza hepatocelulară

După cum am menţionat anterior o sistematizare a bolilor hepatobiliare este foarte greu de realizat. De aceea clasificarea propusă s-a realizat pe baza modificărilor morfologice. Ori în acest caz tumefacţia hepatocelulară poate  apare în cadrul a mai multor hepatopatii în stadiu incipient. Acest fapt face ca această subgrupă să fie dificil de regăsit în literatura de specialitate.
Bazată pe această clasificare, Nelson R.W. şi Couto C.G., 2009 au încadrat în această grupă Hepatopatiile secundare.

 Tumefacţia hepatocelulară

Cunoscută şi sub denumirea de degenerare hidopică reprezintă prima manifestare a majorităţii  bolilor hepatobiliare. Această distrofie apare ori de câte ori celula nu-şi mai poate menţine homeostazia hidroelectrolitică. Faptul duce la o acumulare uşoară spre moderată de lichide intracelular, aspectul fiind dificil de diagnosticat la microscopul optic. În formele avansate se pot observa eventual zone decolorate fusiforme sau vacuole intracitoplasmatice. Ultrastructural se observă modificări ale membranei citoplasmatice, modificări mitocondriale (tumefacţii, rarefieri sau apariţia de densificări amorfe), dilataţii ale reticulului endoplasmic şi modificări ale nucleului (342). În colestaza extrahepatică sau în colangitele destructive (la nivelul canaliculelor intrahepatice), hepatocitele pot fi încărcate cu pigmenţi biliari: hepatocite mărite cu citoplasmă filiformă şi prezenţa de pigmenţi biliari intracitoplasmatic (dificil de vizualizat la microscopul optic)(342).
Hepatopatiile secundare. Afecţiunile hepatice secundare (reactive sau vacuolare) sunt frecvente la specia canină. Acest hepatopatii constau din creşterea activităţii enzimatice hepatice fără ca ficatul să fie afectat morfologic (macro – sau microscopic), fiind vorba de o „suprasolicitare” hepatică în evoluţia unor boli non hepatice.
Cauzele hepatopatiilor vacuolare sunt (137): hiperadrenocorticism, sindromul adrenal hiperplazic, sindromul hepatocutanat, boli dentare severe, inflamaţii sau infecţii cronice, sindromul intestinului iritat, neoplazii, dislipidemii, pancreatite, hipotiroidism sever, insuficienţă cardiacă congestivă.
De multe ori tabloul clinic poate sugera o hepatopatie primară, dar patologia existentă (endocrinopatii, boli inflamatorii extradigestive) impune a se realiza diagnosticul diferenţial şi a se preciza gradul implicării hepatice.  De aceea, interpretarea creşterii valorilor enzimatice mai ales la câinii bătrâni trebuie făcută cu atenţie, creşterile  enzimelor hepatice putând  avea şi o altă sursă decât ficatul.
Vacuolizarea hepatocitară poate avea două surse: 1) hepatopatia indusă steroidal; 2. Steatoza hepatică.
Într-un studiu realizat pe 336 câini cu vacuolizare hepatică, Sepesy LM şi col., 2006 au  studiat corelaţiile dintre această leziune morfologică (vacuolizarea hepatocelulară) şi afecţiunile clinice. Concluziile la care au ajuns au fost: 1) nu toţi câinii la care s-au administrat glucocorticoizi prezentau vacuolizări hepatice (doar 55% dintre aceştia prezentau vacuolizare); 2) neoplaziile hepatice şi bolile hepatobiliare acute dobândite sau congenitale s-au manifestat cu vacuolizări hepatocelulare (creşteri semnificative ale fosfatazei alcaline) şi 3) alte boli sistemice au determinat vacuolizări hepatocelulare (boli neurologice, cardiopatii, nefropatii, boli imune, boli endocrine, infecţii ş.a.) (360).

Hepatopatia indusă steroidal

Este o hepatopatie specifică câinelui indusă de steroizi şi caracterizată prin acumularea excesivă de glicogen intracelular. În această formă celulele sunt mărite iar citoplasma este clară cu „granule eozinofilice”, acestea neducând la deplasarea nucleului din poziţia centrală. Colorarea PAS ajută la diagnosticul acumulărilor de glicogen.
Hepatopatia indusă steroidal este reversibilă şi  apare în cazul hipercorticismului iatrogenic, în cazul hiperadrenorticismului pituitar-dependent sau secundar tumorilor adrecorticale. Totuşi autorii citaţi menţionează faptul că nu toţi câinii cu hiperadrenocorticism pot prezenta leziunile descrise anterior. Această hepatopatie a mai fost observată şi în urma adminsitrării de D-penicilamină (297).
La câinii din rasa Scotish terrier a fost descrisă o hepatopatie vacuolară idiopatică în care apare o creştere deosebită a fosfatazei alcaline. Clinic se manifestă ca un sindrom hepatocutanat.

 Steatoza hepatocelulară (lipidoza)

Steatoza hepatocelulară  constă dintr-o acumulare de lipide sub formă vacuolară intracitoplasmatic (colorare Negru de Sudan). La microscopul optic se recunosc două forme morfologice: steatoza cu microvacuole şi lipidoza cu macrovacuole.
Prima formă prezintă vacuole de dimensiuni reduse intracitoplasmatic, acestea păstrând nucleul central. Acest tip morfologic se observă în: A) diabetul zaharat în care vacuolele încep din aria centrolobulară (ulterior poate deveni difuză)  şi B) hipoglicemia juvenilă, în care acumulările pot fi fie în zona centrilobulară fie difuze.
În forma macrovacuolară veziculele deplasează nucleul  spre periferia celulei, această formă morfologică observându-se în lipidoza felină.
Steatoza hepatocelulară (lipidoza) este o afecţiune hepatocelulară reversibilă. În mod normal acizii graşi din ţesutul adipos sau din ingestă sunt transportaţi către hepatocite. În ficat acizii graşi sunt esterificaţi în triacilglicerol apoi sunt transformaţi în colesterol sau fosfolipide sau sunt oxidaţi în corpi cetonici.
Eliberarea triaciglicerolului din hepatocite  se face doar în prezenţa apoproteinelor rezultând lipoproteine care sunt eliberate în circulaţie. În acest sens steatoza rezultă din defectul  apărut la una din secvenţele metabolismului lipidic descris anterior (342):
-         transport excesiv de acizi graşi la nivelul hepatocitelor. Acest aspect apare fie ca urmare a excesului alimentar fie în urma creşterii mobilizării din ţesutul adipos;
-         tulburări ale metabolismului hepatic, fie în urma scăderii energiei necesare oxidoreducerii acizilor graşi (hipoxie) fie consecutiv proceselor toxice (ex. tetraciclina);
-         creşterea esterificării acizilor graşi în trigliceride, poate fi urmarea creşterii glucozei şi insulinei (hipoadrenocorticism);
-         scăderea sintezei de apoproteine – în deficit alimentar, toxine hepatice;
-         tulburarea secreţiei de lipoproteine din ficat – consecutiv toxicelor hepatice.
În funcţie de tipul afectării celulare (micro – sau macrovezicule), de modul de distribuţie a steatozei (focale, periportale, centrolobulare sau difuze) precum şi de gradul afectării hepatice, steatoza hepatică poate fi reversibilă, sau în forme avansate, ireversibilă.
La pisică infiltrarea lipidică severă apare în lipidoza hepatică, afecţiune specifică pisicii (dar şi cabalinelor, bovinelor, ovinelor) dar nu şi câinelui.
Lipidoza hepatică (a pisicii) poate fi primară sau secundară

Lipidoza hepatică primară a pisicii sau idiopatică

Lipidoza hepatică primară afectează mai ales pisicile obeze iar  prin incidenţa ei reprezintă cea mai frecventă hepatopatie la pisicile din unele ţări (ex. SUA, ţări ale Europei occidentale ş.a.)
Patogenetic boala se caracterizează prin acumularea masivă de lipide intracelular, aceasta determinând o disfuncţie severă celulară. Afecţiunea poate fi  reversibilă dacă se reuşeşte mobilizarea lipidelor din celule.
Faptul că incidenţa bolii este mai mare în unele ţări se explică prin: defecte genetice, modul de viaţă in locuinţă/în natură, modul de alimentaţie, castrările etc.
Patogeneza lipidozei primare continuă să fie neclară, baza apariţiei hepatopatiei rămânând mobilizarea lipidelor din depozitele periferice către ficat.  Aceste mobilizări apar în fazele de stres sau în perioadele de anorexie. De cele mai multe ori stresul se manifestă prin introducerea în casă a unei alte pisici sau animal de companie sau prin schimbarea bruscă a alimentaţiei.
Concomitent, anorexia determină perturbări ale echilibrului dietetic: deficienţe proteice şi a altor nutrienţi (metionina, carnitina, taurina), lipsa acestor nutrienţi intervenind în patogeneza lipidozei. Astfel, metionina este precursorul unui antioxidant hepatic – glutationul, concentraţia acestuia la pisicile cu lipidoză fiind mult scăzută. Deficitul de arginină favorizează instalarea encefalopatiei hepatice (intervine în activitatea ciclului ureii).

Lipidoza hepatică secundară a pisicii

Patogeneza formei secundare este asemănătoare cu cea a formei primare cu deosebirea că modificările neurohormonale consecutive stresului sunt mult mai marcante. Această formă se poate observa nu numai la pisicile obeze ci şi la cele normale sau slabe din orice rasă. Pentru declanşarea formei secundare orice pisică anorexică care prezintă o afecţiune sistemică consecutivă, prezintă un risc crescut pentru lipidoză dacă alimentaţia corectă nu se administrează cât mai rapid.
Forma secundară se poate declanşa la orice afecţiune manifestată cu anorexie, în particular la pisicile cu pancreatită, diabet zaharat, hepatopatii sau neoplazii.
Tabloul clinic la această formă este dificil de interpretat deoarece simptomatologia specifică se suprapune peste semnele bolii de bază. Spre exemplu, tabloul clinic din cetoacidoza diabetică este similar cu simptomatologia lipidozei hepatice. Simptomatologia este determinată de blocarea (reversibilă) a funcţiei hepatice datorată tumefacţiei hepatocitare cu apariţia colestazei hepatice. Pisicile sunt de obicei icterice, deshidratate şi prezintă vomă intermitentă. De asemenea pot prezenta diaree sau constipaţie. Encefalopatia hepatică se manifestă prin somnolenţă şi ptialism.
La examenul fizic se decelează hepatomegalie, iar în cazul pisicilor obeze se observă o scădere a masei musculare cu toate că depozitele de grăsime se pot păstra mai ales în zona inghinală (297).
Diagnosticul de certitudine se realizează pe baza biopsiei hepatice. Totuşi, ţinând cont că biopsia hepatică presupune laparatomie – laparascopie şi chiar ghidaj ecografic, este necesară anestezia. Ori pisicile cu această afecţiune sunt prea afectate ca să suporte o anestezie. De aceea în aceste situaţii se recomandă  fie puncţia „oarbă” prin palparea transabdominală a ficatului fie puncţia cu ghidaj ecografic. În ambele situaţii se recomandă analgezia (buprenorfină) deoarece puncţionarea capsulei hepatice este foarte dureroasă. În plus, ţinând cont că ficatul este profund afectat, este necesară o terapie anticoagulantă înainte de orice intervenţie chirurgicală (inclusiv puncţia hepatică).
Biopsia hepatică trebuie analizată foarte atent deoarece: 1) biopsia (oarbă, ghidaj ecografic) poate preleva ţesut hepatic care să ateste boala primară ce  a declanşat  lipidoza;  şi 2) trebuie făcută o atentă interpretare între încărcarea „normală” cu lipide a hepatocitului şi vacuolizarea patologică ce poate declanşa lipidoza hepatică.
La examenul de laborator se observă semnele colestazei şi disfuncţiei hepatocelulare severe: creşterea ALAT, ASAT, fosfatazei alcaline, hiperbilirubinemie. În forma idiopatică (primară) un semn caracteristic este doar o  creşterea uşoară a GGT (gama - glutamiltransferaza), spre deosebire de alte boli manifestate cu colestază în care creşterea GGT - ului este marcantă (297). În formele secundare, GGT-ul este crescut datorită cauzelor primare (afecţiunilor hepatobiliare manifestate cu colestază).
Ureea sanguină este scăzută la mai mult de jumătate din pisicile afectate datorită disfuncţiei hepatice. Alte semne de laborator: hipomagneziemie, hipokalemie, hipofosfatemie, hiperglicemie (inconstant). Dacă lipidoza hepatică este secundară diabetului zaharat trebuie monitorizate atent: glicemia, glucozuria şi corpii cetonici. Prezenţa cetonuriei alături de glicozurie în prezenţa hiperglicemiei semnifică faptul că diabetul zaharat  „a scăpat de sub control” (297).
Radiografia prezintă o siluetă hepatică mărită fără prezenţa revărsatelor cavitare.
Examenul ecografic ajută la stabilirea diagnosticului lipidozei cât şi la diagnosticul afecţiunii primare, declanşatoare. Ecografic se observă zone difuze hiperecogene, cu toate că acest semn apare şi în cazul altor boli parenchimale (limfoame, amiloidoză hepatică).
Prognosticul în cazul diagnosticului şi tratamentului corect este bun. În cazul absenţei tratamentului specific mortalitatea este crescută. În cazul anemiei, hipokalemiei şi a animalelor în vârstă, prognosticul devine defavorabil. În cazul lipidozei secundare prognosticul depinde şi de boala primară.
Tratamentul este etiologic şi simptomatic.
Terapia lipidozei constă din (297):
- rehidratare intravenoasă: lichidele trebuie să acopere cantitativ atât deficitul iniţial (deshidratare) cât şi pierderile survenite în urma vomei şi diareii precum şi necesarul zilnic. În plus, lichidele trebuie să conţină potasiu şi fosfor. Rehidratarea va fi atent supravegheată prin determinarea glicemiei şi a electroliţilor. În cele mai multe situaţii se recomandă soluţii saline normale la care se adaugă clorură de potasiu. Glucoza este contrainidcată deoarece există pericolul inducerii sau agravării hiperglicemiei. Soluţia Ringer lactat este contraindicată datorită faptului că ficatul nu poate metaboliza lactatul în bicarbonat.  După câteva zile, lichidele perfuzabile pot fi administrate per or (prin tub);
- suportul nutritiv trebuie instituit cât mai repede posibil. Pentru aceasta Peny J. Watson şi Susan E. Bunch, 2009, recomandă utilizarea hrănirii prin tub nasoesofagian în primele zile ca apoi, în urma anesteziei, să se aplice un tub esofagogastric permanent. Este necesară aplicarea tubului esofagogastric permanent deoarece nutriţia forţată va dura 4 - 6 săptămâni. Dieta va fi pe bazată pe proteine (cantităţi reduse şi frecvente)(Royal Canin sau Hill’s AD; lihid nutritiv „Fortol” [Arnolds]) la care se poate adăuga taurină, arginină, vitamine din complexul B sau carnitină (297);
- nu se recomandă stimularea apetitului medicamentos deoarece substanţele sunt hepatotoxice;
- se vor administra vitaminele B12 şi K (0,5 mg/kg i.m. la 12 ore);
- antivomitive: ranitidină (2 mg/kg p.o. sau i.v. la 12 ore); metoclopramid (0,5 mg/kg/zi  i.m. sau p.o., doza se administrează la 8 ore).

- antioxidante: S-adenosilmetionină (20 mg/kg sau 200 mg /zi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu